U trendu

SAD unapređuju saradnju sa pacifičkim ostrvima

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden, čija se administracija obavezala da će pomoći u sprečavanju kineske „ekonomske prinude“ na pacifičkim ostrvima, obećao je liderima ovog regiona da će više raditi sa saveznicima i partnerima na rešavanju njihovih potreba.

Posle dvodnevnog samita u Vašingtonu, SAD i delagacije 14 pacifičkih ostrvskih država objavili su u četvrtak zajedničku deklaraciju u kojoj su naveli da će jačati partnerstvo i da dele viziju regiona u kome će „demokratija moći da napreduje“, prenosi Rojters.

Među onima koji su podržali dokument bio je i premijer Solomonovih Ostrva Manaseh Sogavare, čija je vlada ranije nagovestila da neće potpisati deklaraciju, što je pojačalo zabrinutosti Vašingtona oko njegovih veza sa Kinom, navodi britanska agencija.

Na samitu su SAD ugostile do sada najveći broj lidera regiona, u kojem Kina konstantno napreduje.

Bajden je u obraćanju obećao okupljenim liderima da će „efikasnije sarađivati sa američkim saveznicima i partnerima širom sveta kako bi se bolje zadovoljile potrebe ljudi širom Pacifika“.

On je rekao da će jačanje američkog partnerstva sa ostrvskim zemljama postati prioritet i pomoći im da se pozabave „egzistencijalnom pretnjom“ koju predstavlja klimatska kriza, što je njihov najveći prioritet.

Bajden nije konkretno pomenuo Kinu ali je naglasio da „Bezbednost Amerike, iskreno, i sveta, zavisi i od bezbednosti pacifičkih ostrva“.

Ranije je Vašington objavio svoju prvu strategiju za veze sa pacifičkim ostrvskim državama, navodeći kao hitne klimatske izazove i pojačane geopolitičke tenzije.

„Ti uticaji sve više uključuju pritisak i ekonomsku prinudu od strane Narodne Republike Kine, što rizikuje da naruši mir, prosperitet i bezbednost regiona, a time i Sjedinjenih Država“, navodi se u ovom dokumentu.

U deklaraciji sa samita precizira se da će Vašington sarađivati sa ostrvskim zemljama kroz Forum pacifičkih ostrva, gde su SAD partner u dijalogu, navodeći da je ova organizacija imala važnu ulogu u ujedinjenju regiona.

Kina ranije ove godine nije uspela da privoli 10 od 18 članova ovog foruma u poseban bezbednosni i trgovinski sporazum, prenosi Rojters.

Peking je saopštio da su njegove veze sa pacifičkim ostrvskim zemljama zasnovane na međusobnoj saradnji i da ovaj region nije dvorište nijedne zemlje,a da će pokušaji Vašingtona da tu izazove protivljenje Kini biti neuspešni, dok se neke od ovih država žale da su se našle usred bitke supersila za uticaj, navodi britanska agencija.

Bela kuća je saopštila da će SAD dodatno uložiti više od 810 miliona dolara u proširene programe pomoći ostrvima, na preko 1,5 milijardi dolara obezbeđenih u protekloj deceniji.

Vašington planira i da uskoro počne pregovore sa Papuom Novom Gvinejom o sporazumu o saradnji u oblasti odbrane, saopštila je Bela kuća.

SAD su pristale i da obezbede 2,8 miliona dolara za jačanje obuke FBI-a sa pacifičkim ostrvima, koja uključuje saradnju i sa Solomonovim ostrvima, nakon što je ova država potpisala bezbednosni sporazuma sa Kinom.

Zajednička izjava od četvrtka se bavi nuklearnim testiranjem SAD na Maršalovim ostrvima 1940-ih i 50-ih godina, nakon što se Stejt department usprotivio eksplicitnom spominjanju ovog pitanja tokom pregovora o deklaraciji ranije ove nedelje, rekli su izvori Rojtersu.

U saopštenju se takođe priznaje važnost međunarodnog prava i Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu o slobodi plovidbe i preletanja.

Solomonova Ostrva su prošlog meseca uvela moratorijum na dolazak stranih ratnih brodova u luke, što je izazvalo zabrinutost SAD i njihovih saveznika, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.