U trendu

SAD upozoravaju: Devetog oktobra držite telefone pored sebe

Severna Koreja bi mogla da izvede nove provokacije 9. oktobra, kada se u Americi obeležava nacionalni praznik — Kolumbov dan, upozorio je zamenik pomoćnika direktora CIA Jong Suk Li na konferenciji o pitanjima nacionalne bezbednosti održanoj na Univerzitetu „Džordž Vašington“.

Jong Suk Li nije naveo kakve provokacije se mogu očekivati od Pjongjanga, ali je dodao da Severna Koreja često lansira rakete ili izvodi nuklearna testiranja uoči nekih velikih godišnjica. Severna Koreja će 10. oktobra obeležiti rođendan Radničke partije Koreje.

„Budite spremni i držite telefone uz sebe“, rekao je predstavnik CIA.

Prema njegovim rečima, analitičari specijalne službe smatraju da je malo verovatno da će severnokorejski lider Kim Džong Un krenuti u rat protiv Amerike ili njenih saveznika, na primer Južne Koreje, prenosi Sputnjik.

„Kim Džong Un je veoma racionalan političar. Poslednja osoba koja želi da na Korejskom poluostrvu bukne rat je Kim Džong Un“.

Kao i svi autoritarni vladari, nastavio je Jong Suk Li, „on želi dugo da vlada i umre u svom krevetu“.

Pjongjang je za poslednjih 11 godina izveo šest podzemnih nuklearnih testiranja. Prvi put je to učinio 9. oktobra 2006. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)