U trendu

SAD uspešno isprobale daljinsko lansiranje nuklearne rakete komandom iz vazduha

Ratno vazduhoplovstvo SAD je saopštilo da je danas uspešno isprobalo novu balističku interkontinentalnu raketu (ICBM) „Minitmen tri“ koja može da nosi tri nuklearne bojeve glave, lansiranu daljinski – komandnom s komandnog mesta u vazduhu, u avionu.

Nenaoružana raketa je poletela jutros iz vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji, preletela je 6.760 kilometara iznad Pacifika i završila u moru kod obale Maršalskih Ostrva.

Tokom akcije kojom se tokom leta komandovalo iz aviona „Boing E-6“ – prilagodjene verzike „Boinga 707“, stručnjaci Ratnog vazduhoplovstva su medju posadom te letelice pratili rad te relativno nove vrste komandovanja pri daljinskom lansiranju rakete.

„Minitmen tri ima 50 godina, a nastavak njegovog testirana je važan kako bismo osigurali njegovu efikasnost do 2030. godine, kada će ga zameniti nova raketa GBSD (Ground Base Strategic Deterrent)“, saopštila je komanda.

„Minitmen tri“ je od 2005. godine jedini preostali tip nuklearnih raketa zemlja-vazduh u američkom nuklearnom arsenalu. Instaliran je u podzemnim silosima u tri vojne baze: u Vajomingu, Južnoj Dakoti i Montani.

Nuklearne rakete „Trajdent“, namenjene za gadjanje ciljeva na zemlji, instalirane su na podmornicama, a treća i poslednja vrsta nuklearnog oružja SAD su bombe koje nose strateški avioni-bombarderi.

Ratno vazduhoplostvo je ukazalo da je današnja proba rakete planirana pre više meseci i da ne predstavlja „odgovor ili reakciju na neki dogadjaj u svetu ili na neke tenzije u regionu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.