SAD, V.Britanija i Estonija: Sajber-napadi Rusije na Gruziju

VAŠINGTON – SAD, Velika Britanija i Estonija optužile su rusku vojnu obaveštajnu službu da je izvršila sajber-napade na Vladu Gruzije i sajtove medija u toj zemlji u pokušaju da „poseje razdor i poremeti život običnih Gruzijaca“.

Ovo pitanje tri države pokrenule su u Savetu bezbednosti UN nakon što je ambasador Gruzije obavestio to telo u februaru ove godine o napadu širokih razmera koji se dogodio oktobra prošle godine.

Ambasador Estonije Sven Jurgenson pročitao je potom saopštenje, dok su pored njega bile ambasadorka Velike Britanije Karen Pirs i vršilac dužnosti ambasadorke SAD Čerit Norman Šale, navodeći da su sajber-napadi „deo dugotrajne ruske kampanje neprijateljskih i destabilizirajućih aktivnosti protiv Gruzije i deo šireg obrasca zloćudnih aktivnosti“, prenosi AP.

SAD, Velika Britanija i Estonija ocenile su da ti napadi pokazuju „kontinuirani obrazac bezobzirnih… sajber-operacija protiv određenog broja zemalja“, koje izvodi ruska vojna obaveštajna služba GRU.

Oni su ocenili da su ove akcije u suprotnosti sa tvrdnjama Rusije da se odgovorno ponaša u sajber-prostoru, navodeći da je „neodgovornost u sajber-prostoru štetna po sve nas“.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije tvrdi da je sajber-napad 28. oktobra „bio usmeren na nacionalnu bezbednost Gruzije s namerom da nanese štetu građanima Gruzije i strukturama Vlade narušavanjem i paralisanjem funkcionalnosti raznih organizacija i izazivanjem anksioznosti u široj javnosti“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je te optužbe kao „neosnovane i politički motivisane „, ističući da nema dokaza o umešanosti Moskve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.