U trendu

SAD zabrinute zbog mađarskog zakona

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog mađarskog zakona, koji bi mogao da dovede do zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta (CEU), čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, jer veoma jasno preti toj važnoj američko-mađarskoj instituciji, izjavio je danas zamenik pomoćnika americkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji.

Ji, koji se nalazi u poseti Mađarskoj, prvenstveno da bi razgovarao o tom pitanju sa mađarskim zvaničnicima, izjavio je za Rojters, da uprkos ovoj odluci, Mađarska ostaje važan saveznik SAD.

Mađarski predsednik Janoš Ader potisao je juče predlog zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta (CEU), ciji je osnivač milijarder Džordž Soroš, uprkos pozivima da to ne učini tokom protesta u Mađarskoj i inostranstvu i time je on i zvanično stupio na snagu kao zakon.

Ader je u saopštenju, koji je objavila državna agencija MTI, ocenio da se izmenom zakona o visokom obrazovanju „ne krši sloboda učenja ili predavanja, zagarantovana mađarskim ustavom“.

Više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u Budimpešti protiv zakona pozivajući Adera da ga ne potpiše i uloži veto na novi zakon, podseća AFP.

U zakonu se izričito ne pominje CEU, ali univerztitet, koji je registrovan u SAD, sebe vidi kao „glavnu metu“ novog zakona i upozorava da bi mogao da bude zatvoren.

Prema novim pravilima, koji su poslanici usvojili u utorak prošle nedelje, zabranjuje se institucijama čije je sedište izvan EU da nagrađuju mađarske diplomce bez dogovora između nacionalnih vlada.

Od njih se, takođe, zahteva da otvore kampus i fakultete u svojoj matičnoj zemlji, što su uslovi koje CEU ne ispunjava.

Zakonu se protive brojni akademici u Mađarskoj i inostranstvu, kao i Vašington i Brisel.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Centralnevropski univerzitet za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona što ova visokoškolska ustanova negira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar