U trendu

SAD zabrinute zbog širenja malih boginja od turista

VAŠINGTON – Tinejdžerka sa Novog Zelanda koja je ovog meseca posetila velike turiističke destinacija Diznilend, Studio Univerzal i Holivud, kao i kalifornijsku plažu, imala je male boginje i možda je zarazila druge ljude, saopštile su američke medicinske službe.

Devojčica je doputovala na Međunarodni aerodrom u Los Anđelesu 11. avgusta, a u međuvremenu se vratila na Novi Zeland.

Iz zdravstvenih ustanova navode da rade na pronalaženju ljudi s kojima je bila u kontaktu, a za sada nema informacija da je neko od nje dobio male boginje, prenosi AP.

U zdravstvenim službama kažu da očekuju još više slučajeva malih boginja kod putnika iz inostranstva koji posećuju Kaliforniju zbog porasta broja slučajeva u drugima zemljama.

Zvaničnici Diznilenda saopštili su da se nijedan od njihovih radnika nije razboleo i da se procenjuje da je rizik od zaraze za zaposlene i posetioce nizak.

Zabavni park je ranije ove godine pokrenuo program imunizacije za zaposlene.

Diznilend je 2015. godine bio u centru epidemije malih boginja tokom koje se razbolelo 147 osoba i koja se proširila na druge delove SAD i Kanade.
Ranije ovog meseca u Okrugu Los Anđeles je zabeleženo 16 slučajeva među stanovnicima i 10 slučajeva među posetiocima.

U Feniksu je zabeležen slučaj malih boginja kod tinejdžerke iz inostranstva koja je učestvovala na Svetskom prvenstvu u hip hopu.

Zvaničnici su naveli da je ona u Arizoni boravila od 9. do 11. avgusta, ali nisu želeli da otkriju zemlju iz koje je došla zbog tajnosti podataka pacijanta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.