U trendu

Sada i zvanično: Počinje „bitka za Arktik“, Amerika ulazi sa 750 milijardi dolara

Američki senat odobrio je da se Pentagonu izdvoji 750 milijardi dolara za izgradnju nove strateške vojne luke na Arktiku sa ciljem da se pruži otpor Rusiji u tom regionu, saopštava portal „Hajs“, a prenosi zvanični medijski servis ruskog Ministarstva odbrane „Zvezda“.
Starteški položaj Arktika, ogromne količine rude i minerala, a ne treba zanemariti da Severni ledeni okean predstavlja jednu od najkraćih trgovinskih ruta, čini Arktik veoma interesantom lokacijom za mnoge zemlje.

Međutim, ocenjuje portal, suprotstaviti se Rusiji tek tako neće biti moguće, jer SAD trenutno ima samo jedan ledolomac koji je u funkciji, dok ih Rusija ima na desetine.

Upravo je zato Vašington već i potrošio oko 750 miliona dolara na razvoj i izgradnju novih ledolomaca, a u planu je da se naprave još dva takva broda.

Portal podseća i da je u maju ove godine savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao da je neophodno zagospodariti Arktikom kako bi se smanjio uticaj Rusije i Kine u tom regionu.

Stoga i postoji opastnost, dodaje portal, da će Arktik postati glavni razlog novih konflikta u 21. veku.

(Sputnjik)

Napišite komentar