U trendu

Sajber napadi iz Rusije postali deo svakodnevnice

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su sajber napadi iz Rusije toliko učestali, da Nemačka mora da nauči da ih tretira kao svakodnevnicu, prenosi AFP.

Ona je, povodom najvećeg sajber napada na sajtove korisnika u Nemačkoj, kazala da ne zna ko stoji iza napada koji je bez internerta ostavio milione klijenata DojčeTelekoma.

„Takav sajber napad ili hibridni sukob, poznat i kao ruska doktrina, sada su deo svakodnevnice i moramo da naučimo da živimo sa njom“, rekla je ona.

Šef nemačke obaveštajne službe BND Bruno Kal upozorio je da bi na izborima sledeće godine u Nemačkoj ruski hakeri mogli da širenjem pogrešnih informacija naruše taj demokratski proces, prenosi Rojters.

„Imamo dokaze da sajber napadi uzimaju maha, a počinioci su zainteresovani za osporavanje demokratskog procesa“, rekao je on i dodao da je posebno Nemačka pogođena širenjem lažnih informacija putem interneta.

U toku jučerašnjeg dana stotine hiljada klijenta Dojče Telekoma bili su izloženi napadima hakera koji su usporili ili otežali pristup internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.