U trendu

Sajber napadi na Kremlj, rusku Vladu i državne medije

MOSKVA – Zvanični sajt Kremlja, kabineta predsednika Rusije Vladimira Putina „kremlin.ru“, danas je oboren nakon izveštaja o napadima i na brojne druge veb stranice ruske Vlade i državnih medija, javlja Rojters.

Do pada sajtova je došlo nakon što je potpredsednik ukrajinske vlade potvrdio da je pokrenuta „IT armija“ za borbu protiv Rusije u sajber prostoru, navodii Rojters.

U sredu je otkriveno da deo destruktivnog softvera kruži i u ukrajinskom sajber protsoru i pogađa stotine računara, tvrde istraživači kompanije za sajber bezbednost ESET.

Prema navodima Rojtersa, među žrtvama sajber napada su vladine agencije i finansijske institucije.

Prošle nedelje su Velika Britanija i SAD optužile ruske vojne hakere da stoje iza niza sajber napada koji su neposredno uoči ruske vojne intervencije nakratko oborili ukrajinske bankarske i Vladine veb stranice, ali Rusija je to negirala.

Tviter nalozi koji se povezuju sa hakerskom organizacijom Anonimus, koja je prvi put privukla globalnu pažnju pre otprilike 10 godina, takođe su najavili planove da usmere svoje napade protiv prisustva Rusije na globalnoj mreži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar