U trendu

Šalenberg Bajdenu: Nudimo ispruženu ruku

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg poručio je danas novom predsedniku SAD da Austrija i Evropa drže ispruženu ruku saradnje preko Atlantika, jer se globalni izazovi kao što su pandemija, međunarodna krizna žarišta, terorizam I ekstremizam mogu rešiti samo u tesnom partnerstvu i u okviru međunarodnih saveza.

Istovremeno je Šalenberg, u autorskom tekstu u bečkom dnevniku “Kronen cajtung”, upozorio na ponavljanje starih rešaka.

“Ne smemo samo čekati i nadati se da će svetski policajac SAD da se vrati i da će nova administracija rešavati sve naše probleme. Ta vremena su prošla. Moramo sami u Evropi rešavati naše domaće zadatke. Potrebna nam je jedinstvena, samouverena i prema spolja delotvorna EU, koja preuzima samoodgovornost », objasnio je Šalenberg.

Rekao je da očekuje tešnju saradnju na međunarodnoj sceni.

„Tu je, za vreme administarcije Donalda Trampa, bilo došla preduzetih koraka unazad – Svetska zdravstvena organizacija, Svetska trgovinska organizacija. Međutim, ne postoji vakuum u politici. Ako se povlače SAD, Kina jača. Ali taj razvoj nije u našem interesu. Želimo da u takvim organizacijama budu naše zapadne vrednosti snaznije zastupljene i tu nam SAD trebaju kao snažan partner“, istakao je šef austrijske diplomatije.

Ocenio je važnim signalom najavu novog predsednika SAD Džozefa Bajdena da će se njegova zemlja vratiti Pariskom klimatskom sporazumu.

„Austrija i EU su postavile ambiciozne ciljeve. Ali svi znamo da klimatske promene ne poznaju granice. Nećemo uspeti da postignemo preokret, ako EU sama vodi borbu. Posebno SAD i Kina moraju dati svoj doprinos“, naglasio je Šalenberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.