U trendu

Samit Berlinske inicijative: 500 miliona evra za projekte

Četvrti samit Zapadnog Balkana i Evropske unije u okviru Berlinskog procesa održaće se sutra u Trstu, a iz Brisela poručuju da će se razgovori fokusirati na povezivanje u oblasti infrastrukture, ekonomije i ljudi unutar regiona, kao i regiona sa EU.

„Od samita u Trstu očekujemo pozitivan napredak u integracionim procesima Zapadnog Balkan i EU“, poruka je sa kojom EU zvaničnici idu u Trst, gde će se za istim stolom, po četvrti put u okviru procesa započetog u u Berlinu 2014. godine, naći lideri „zapadno-balkanske šestorke“, predstavnici EU institucija i zvaničnici šest zemalja članica EU – Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Slovenije i Italije.

Učesće su najavili potpredsednica Evropske komisije i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han, kao i komesarka nadležna za transport Violeta Bulc.

Namera Evropske komisije jeste da svojim ulaganjem od oko 500 miliona evra u regionalne projekte na Zapadnom Balkanu privuče i dodatne investicije u region u ukupnoj sumi od 1,5 milijardi evra.

U Komisiji navode da se u okviru Berlinskog procesa dosada razgovaralo o 20 konkretnih projekata u regionu, od kojih su četiri već u procesu realizacije.

Na samitu u Trstu razovaraće se o sedam konkretnih projekata.

Evropska komsija poručuje da je spremila i značajnu dodatnu podršku za mala i srednja preduzeća sa Zapadnog Balkana.

U Briselu kažu da će se razgovori na samitu u Trstu voditi oko tri ključne oblasti – infrastrukturnog i ekonomskog povezivanja i međuljudskih kontakata.

Kada je reč o infrastrukturi, fokus će biti na primeni Agende povezivanja u cilju bržeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta na Zapadnom Balkanu

EU očekuje da će zapadno balkanske zemlje u Trstu potpisati i Ugovor o transportnoj zajednici.

Istovremeno, Evropska komisija najavljuje da u Trst dolazi sa „značajnim sredstvima“ za podršku projekta u oblasti povezivanja transportne i energetske infrastrukture u regionu.

Kada je reč o ekonomskoj integraciji regiona, EU prvenstveno očekuje da se sve zemlje Zapadnog Balkana na samitu u Trstu dogovore oko akcionog plana za razvoj Regionalnog ekonomskog područja.

Ideja o formiranju zajedničkog regionalnog tržišta od 20 milona ljudi, koje bi doprinelo kako ekonomskom, tako i političkom povezivanju i napretku zemalja Zapadnog Balkana, podržana je od strane EU još tokom sastanka zapadnobalkanskih lidera u Sarajevu, u martu ove godine.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han navodi da je reč „o pripremi regiona za integraciju u zajedničko evropsko tržište u budućnosti“.

Istovremeno u Evropskoj komisiji odbacuju komentare da bi ovakva „unutrašnja integracija“ regiona mogla da bude zamena za evrointegracioni put na kome se ove zemlje jasno i bespovratno nalaze.

„Mi u EU smo vrlo svesni koliko je važno da Zapadni Balkan postane deo naše porodice“, napominje se u Evropskoj komisiji pred samit u Trstu.

Treća oblast o kojoj će biti razgovarano jeste međusobni kontak građana zapadnoblkanskih zemalja, na prvom mestu mladih i civilnog društva.

Na marginama samita u Trstu održaće će se Forum mladih EU Zapadni Balkan koji će poslužiti i za promociju Erasmus programa za razmenu studenata.

Tokom samita počeće sa radom i stalna kancelarija Komorskog investicionog formuma koji obuhvata privredne komore zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar