U trendu

Samit evrozone o Grčkoj u utorak

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland razgovarali su večeras telefonom o pitanju Grčke i traže sazivanje samita evrozone za utorak, saopšteno je iz Merkeline kancelarije i iz Jelisejske palate.

„Oni su se oboje složili oko činjenice da glas grčkih građana treba poštovati“, navodi se u kratkom saopštenju iz kabineta nemačke kancelarke.

Pored toga kancelarka i francuski predsednik su se izjasnili za sazivanje samita šefova država i vlada evrozone u utorak, i uputili su taj zahtev Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta, navodi se u odvojenom saopštenju iz francuskog predsedništva.

Oland je večeras telefonom razgovarao jedan za drugim sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, sa Angelom Merkel, i sa vođama evropskih institucija, predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom kao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, dodaje se u saopštenju iz Jelisjeske palate.

Sa više od pola prebrojanih glasova ubedljiva većina građana Grčke, 61 odsto, izjasnilo se NE na referendumu, odnosno NE reformama i budžetskoj štednji koje traže kreditori od Grčke da bi joj dali dalju pomoć. Grčki premijer Cipras pozvao je Grke da glasaju NE navodeći da će time ojačati grčka pregovaračka pozicija s kreditorima.

Poslednji vanredni evropski samit održan je prošlog meseca u Briselu, isto o Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar