U trendu

Samit u Bratislavi o budućnosti EU, bez Britanije

Lideri 27 zemalja Evropske unije okupiće se sutra u Bratislavi na neformalnom, ali izuzetno značajnom samitu na kojem će se najviše razgovarati o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva.

Prvi veliki sastanak čelnika EU bez Britanije imaće dva cilja, piše „Blumberg“ navodeći da je evropskim vladama kao prvo potreban plan za budući odnoš prema Britancima, a kao drugo plan o reformisanju same Unije.

U oba slučaja cilj bi trebalo da bude da se osigura da na kraju, odlazak Britanije ne oslabi, već ojača evropski projekat.

Formalni pregovori o Bregzitu počeće početkom sledeće godine, a najznačajnije pitanje već sada je poznato – spor između britanske želje za preferencijalnim pristupom evropskom jedinstvenom tržištu i insistiranja EU da takav pristup podrazumeva slobodno kretanje radnika u Britaniji.

Kako je ranije najavio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, tema razgovora u Bratislavi neće biti samo Bregzit, već i „preuzimanje političke kontrole nad zajedničkom budućnošću“.

Tako će se u središtu razgovora evropskih lidera između ostalog naći rešavanje migrantske krize, jačanje bezbednosne i odbrambene saradnje, borba protiv terorizma i drugo.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker juče je u godišnjem govoru „O stanju unije“ pred Evropskim parlamentom u Strazburu, naveo da EU poštuje i istovremeno žali zbog odluke Britanije, ali da Unija kao takva nije pod znakom pitanja.

Evropska unija se nalazi u egzistencijalnoj krizi, ali se neće raspasti zbog Bregzita, naglasio je on i pozvao na veće zajedništvo i solidarnost, prenele su agencije.

„Sledećih dvanaest meseci će biti odlučujući“ rekao je Junker.

On je istakao da želi da se Bregzit „dogodi što pre kako bi mogli da se preduzmu neophodni koraci da bi odnosi sa Britanijom, koji moraju da ostanu na prijateljskoj osnovi, mogli da dobiju novi oblik“.

„Evropa ne sme da postane bezlična masa. Mi želimo da gradimo. Želimo bolju Evropu“, naglasio je on.

Slovački premijer i domaćin samita Robert Fico rekao je uoči samita da bi sastanak trebalo da odgovori na pitanje gde je danas EU, ali i da iznese teme koje pokazuju da je projekat za koji se vredi boriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.