U trendu

Samit u Versaju – ka Evropi u više brzina

Mini-samit EU na koji je predsednik Francuske pozvao lidere Nemačke, Španije i Italije mogao bi da bude pokazatelj da se polako priprema teren za Evropu u više brzina, piše danas francuski dnevnik Mond (Le Monde).

Sastanak učetvoro 6. marta u dvorcu Versaj predstavlja novi format sastanka lidera EU koji su se do sada sastajali ili svi zajedno, ili udvoje, ili šest zemalja osnivača, ili po regionima, poput zemalja južne Evrope, što je francuskom predsedniku Fransoa Olandu (Francois Hollande) posebno drag format.

Zemlje koje nisu uključene negoduju povodom diskusija u suženom sastavu, posebno kada je reč o sastancima osnivača EU.

Francuska, Nemačka i Italija su zemlje-osnivači, dok se Španija pridružila 1986. godine.

„Nećemo mi učetvoro odlučivati o tome kakva će Evropa biti. To nije naša zamisao, ali mi smo značajne zemlje i na nama je da kažemo šta zajedno sa drugima želimo da radimo“, rekao je Oland na konferenciji za novinare sa španskim premijerom u Malagi u Španiji 20. februara.

Cilj sastanka, na koji je Oland pozvao nemačku kancelarku Angelu Merkel i šefove vlada Španije i Italije, Marijana Rahoja i Paola Djentilonija, su pripreme za evropski samit planiran za 25. mart u Rimu, kada će biti obeležena 60. godišnjica osnivanja Evropske ekonomske zajednice, današnje EU, a trebalo bi i da se da zamah evropskom projektu.

Evropa u dve brzine nije nova zamisao, i još ju je 1990-ih godina zastupao sadašnji nemački ministar finansija Volfgang Šojble, govoreći o „tvrdom jezgru“ zemalja koje bi bile predvodnice u integracijama, dok bi ih ostale pratile.

Sada se, medjutim, prenosi Mond, beleži promena stava nemačke kancelarke Angele Merkel koja je nakon referenduma o istupanju Britanije iz EU odlučno zastupala potrebu jačanja jedinstva i saradnje u značajnim oblastima odbrane, borbe protiv terorizma i zaštite granica.

Promena se mogla videti iz njene izjave na samitu na Malti 3. februara, kada je Merkelova dala „dobro proračunatu“ izjavu da bi se u budućnosti mogla uspostaviti Evropa u više brzina jer neće svi istim tempom učestvovati u svim etapama integracije, prenosi Mond.

Po navodima tog lista, do promene je možda došlo tokom sastanka Angele Merkel i Olanda 27. januara u Berlinu. Kako je preneo jedan diplomata, oni su došli do zaključka da se za napredak ne mora čekati svaka zemlja, već je moguće da jedna grupa zemalja ode dalje od ostalih.

„Evropa ima sudbinu u svojim rukama“, rekla je Merkel, a Mond navodi da je to i odgovor novom predsedniku SAD Donaldu Trampu, koji je pozdravio istupanje Britanije iz EU, a politiku Angele Merkel o dobrodošlici migrantima okarakterisao kao „katastrofalnu“.

Opširnije na www.euractiv.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.