U trendu

„Samo jedna zemlja na Balkanu nema spor ni sa jednim susedom“

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han je rekao da je Severna Makedonija uradila puno, rešivši sporna pitanja sa Grčkom i Bugarskom.

Han je naglasio da je Severna Makedonija postala jedina zemlja u regionu koja nema spor ni sa jednim susedom.

Upitan da li će Severna Makedonija moći da otvori pregovore sa Evropskom unijom ukoliko se u Albaniji ne postigne neki kompromis, Han je istakao da je stav EU oduvek bio da je svaki proces zaseban za svaku pojedinačnu zemlju.

Sin Mirze Delibašića uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u otmici Turčina u Sarajevu
„Neće biti fer ukoliko jedna zemlja treba da čeka drugu. To je osnova. Svakako, bilo bi idealno kada bi sve zemlje regiona postale deo EU istovremeno, ali to je nerealno“, dodao je Han, prenosi TV Telma.

Takođe, kako je kazao, nepravedno je da neko, ko je bio snažno angažovan, ko je pronalazio rešenja, ko je bio spreman na kompromis, ko je usvajao teške oduke, sada bude kažnjen zato što je bolji.

Dodao je i da će svaka država-kandidat za učlanjenje u EU biti pojedinačno ocenjena na osnovu svog napretka.

„Ne mogu da predvidim proces usvajanja odluke zemalja-članica. Fakt je da je Severna Makedonija učinila puno, i to ne samo u okvirima onoga što smo tražili, već takođe i sa rešavanjem spora oko imena i bilateralnog spora sa Bugarskom“, kazao je Han u intervjuu za Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar