U trendu

Samo petina Evropljana ima poverenja u Trampa

Istraživanje o odnosu prema SAD u vreme američkog predsednika Donalda Trampa, sprovedeno u 37 zemalja širom sveta, pokazuje da svega 22 odsto ima poverenja u Trampovo predvodništvo u svetu i da je sada više Evropljana koji imaju nepovoljan odnos prema SAD.

Medju gradjanima Francuske, Nemačke, Poljske, Španije i Velike Britanije, ima u proseku 52 odsto onih sa negativnim stavom prema SAD, dok 46 odsto ima pozitivan odnos. To je prvi put od 2008. godine, poslednje godine vladavine Džordža Buša, da većina Evropljana ima negativan odnos prema SAD.

Prema istraživanju Pju riserč centra (Pew research center) mnogi ispitanici protive se Trampovim planovima za izgradnju zida duž granice s Meksikom i njegovoj odluci da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama i nekih trgovinskih sporazuma.

Više od 60 odsto ne odobrava Trampov predlog o privremenoj zabrani ulaska gradjanima šest većinski muslimanskih zemalja. S druge strane, tu Trampovu politiku podržalo je više od polovine ispitanih u Madjarskoj, Izraelu, Poljskoj i Rusiji.

Dok 55 odsto gradjana vidi Trampa kao snažnog lidera, 75 odsto ga doživljava kao arogantnog, 65 odsto misli da je netolerantan, a 62 odsto ga smatra opasnim.

Tramp je prošlog meseca držao lekcije saveznicima iz NATO da treba da povećaju izdatke za odbranu, a lidere brojnih zemalja razočarao je i izlaskom iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Promena u stavovima Evropljana objavljena je manje od dve nedelje pred Trampovu posetu Poljskoj i Nemačkoj.

Pju riserč centar sprovodi godišnje istraživanje o odnosu prema SAD od 2002. godine, a ove godine anketirano je 40.447 gradjana u 37 zemalja u svim regionima sveta, u periodu od 16. februara do 8. maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)