U trendu

Sanader optužen za Hipo, oslobođen za HEP DIOKI

ZAGREB – Nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu izrečene su danas dve nepravosnažne presude, prema kojima je za uzimanje provizije u predmetu Hipo, odnosno za ratno profiterstvo osuđen na 2,5 godine zatvora, dok je oslobođen krivice u premetu nezakonitog omogućavanja kupovine električne energije preduzeću HEP DIOKI, koje je bilo u vlasništvu Roberta Ježića.

Od hapšenja Sanadera prošlo je osam godina, a protiv njega se trenutno vodi šet krivičnih postupaka.

Obrazlažući presudu za ratno profiterstvo, sudija Jasna Galešić je rekla da je nekadašnji premijer „iskoristio svoj položaj i ovlašćenja i počinio dela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva“.

„Za krivično delo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od dve godine i šest meseci. U kaznu se ubraja i vreme provedeno u pritvoru“, glasila je presuda.

Na osnovu presude, Sanader je dužan da u državi budžet vrati imovinsku korist stečenu protivpravo, a reč je o 3,6 miliona kuna.

On taj iznos mora da uplati u budžet u roku od 15 dana od dana kada presuda postane pravosnažna.

Takođe, Sanader mora da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 6.452 kuna, odnosno ukupno 11.542 kune, rekla je sudija Galešić.

Tužilaštvo je zadovoljno presudom Sanaderu za slučaj Hipo.

„Zadovoljni smo osuđujućom presudom. Ova presuda je jako važna zbog buduće sudske prakse, jer pokazuje da je moguća presuda za krivično delo ratnog profiterstva. Što se tiče kazne, mislimo da je ona preblaga“, rekal je Marija Vučko, zamenica diektora Uskoka

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.