U trendu

Sančes: Madrid nikad neće prihvatiti referendum o samoopredeljenju u Kataloniji

Socijalisti na vlasti u Španiji neće „nikad“ prihvatiti referendum o samoporedeljenju Katalonije, što je glavni zahtev katalonskih separatista sa kojima Madrid u septembru treba da nastavi pregovore, rekao je danas španski premijer Pedro Sančes.

„Neće biti referenduma o samoopredeljenju“, rekao je Sančes pred donjim domom Kongresa i dao uveravanja da Socijalistička partija, čiji je on generalni sekretar nikad to neće dozvoliti.

Da bi se organizovao referendum o samoopredeljenju treba da oni koji se za njega zalažu ubede tri petine poslanika donjeg doma parlamenta da se izmeni član dva španskog Ustava, a da zatim Španci ratifikuju tu izmenu na referendumu, rekao je Sančes.

Takva izmena Ustava je nemoguća pošto su protiv toga tri prve političke snage u donjem domu, socijalisti, konzervativci Narodne stranke, i ekstremna desnica Voks (Vox).

Sančes je ovo izjavio dan posle prvog sastanka sa novim regionalnim predsednikom Katalonije, umerenim separatistom Pereom Aragonesom.

Aragones je posle tog sastanka rekao da će dijalog Madrida i katalonskih separatista namenjen nalaženju rešenja za krizu u Kataloniji biti nastavljen u trećoj nedelji septembra.

Separatistima je glavni zahtev održavanje referenduma o samoopredeljenju u toj severoistočnoj španskoj oblasti sa 7,8 miliona stanovnika.

U Kataloniji je u oktobru 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralnih vlasti u Madridu. Potom je katalonski parlament proglasio nezavisnost.

Tadašnja vlada je kao reakciju, suspendovala autonomiju Katalonije, smenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

U gestu pomirenja vlada Pedra Sančesa je prošle nedelje pomilovala i pustila iz zatvora devet separatističkih vodja koji su bili osudjeni na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog uloge u pokušaju otcepljenja te španske pokrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar