U trendu

Sančes odustaje ako ne bude izabran ovog meseca

MADRID – Španski socijalisti saopštili su danas da će odustati od pokušaja da postave svog lidera Pedra Sančesa za premijera, ukoliko on ne preživi glasanje za novu vladu ovog meseca, čime su povećane šanse za održavanje novih parlamentarnih izbora u toj zemlji.

Saopštenje socijalista je povećalo tenzije u već zategnutim odnosima između najvećih političkih stranaka u Španiji, koje okrivljuju jedna drugu za to što vlada nije formirana ni dva i po meseca nakon izbora.

Najverovatnije je da će saveznik socijalistima na glasanju 23. jula biti krajnje leva partija Podemos, mada njen lider Pablo Iglesijas i Sančes nisu danas uspeli da se dogovore o savezu, prenosi Rojters.

Sančes, koji je bio predsednik prethodne vlade, na tom glasanju mora da dobije apsolutnu većinu od 176 glasova u Donjem domu španskog parlamenta, kako bi ponovo postao premijer.

Ukoliko ga poslanici ne izaberu, Sančes može ili da zakaže novo glasane za septembar ili da pusti da prođe dvomesečni period nakon kojeg se izbori automatski raspisuju u novembru.

(Tanjug)

Napišite komentar