U trendu

Sančez izneo poslaničima svoje glavne prioritete

MADRID – Vršilac dužnosti premijera Španije Pedro Sančes izneo je danas u parlamentu svoje glavne prioritete, jer su poslanici iz njegove stranke i verovatni koalicioni partneri saopštili da je došlo vreme da dobije potvrdu na toj funkciji. Sa nacionalnih izbora pre tri meseca Sančesovi socijalisti izašli su kao najveća stranka, ali nisu osvojili većinu glasova, preneo je Rojters.

„Ovo ću učiniti narednih dana: zahtevaću vaše poverenje, apelovaću na vašu odgovornost i velikodušnost… tako da Španija ima vladu „, rekao je Sančes poslanicima.

Zapošljavanje, rodna ravnopravnost i borba protiv klimatskih promena biće njegovi glavni prioriteti, rekao je Sančes.

Španija je bila u političkom vakumu od izbora održanih 28. aprila i do pre nekoliko dana izgledalo je da će izbori najverovatnije biti ponovljeni jer su pregovori između Socijalista i krajnje levice Podemos propali.

Ali zbog ustupaka u poslednjem trenutku na obe strane, upućeni u dešavanja u partijama su sigurni da će biti sklopljen sporazum koji će dovesti ove sedmice do formiranja prve koalicione vlade u novijoj istoriji Španije.

Ipak, ako i postignu sporazum, njihovoj koaliciji će i dalje biti potrebna podrška manjih regionalnih partija što pokreće pitanje dometa te vlade.

Najverovatnije je da će Sančesu biti izglasano poverenje u četvrtak kada je za to potrebna prosta većina ukoliko Socijalisti i Podemos do tada postignu sporazum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.