U trendu

Sančez želi da iskoristi stanje u EU da ojača ulogu Španije

MADRID – Manje od šest meseci od kako je preuzeo dužnost premijera Španije, socijalista Pedro Sančez, čija popularnost raste u anketama javnog mnjenja, gleda kako da poboljša svoj međunarodni imidž, delimično time što će tražiti jaču ulogu njegove zemlje na evropskoj pozornici, zajedno sa Nemačkom i Francuskom, piše Politiko.

Uz izlazak Velike Britanije iz EU, spora italijanske populističke vlade i Brisela zbog budžeta, ali i Poljske i EU zbog vladavine zakona, a sve u vreme dok se glavna politička borba među državama EU vodi oko pitanja migracija, postoji otvoreno mesto za stolom EU, ukazuje Politiko u evropskom izdanju.

„Španija mora da traži svoje mesto“, rekao je Šančez u intervjuu za Politiko.

„Verujem da je izazov s kojim se suočava EU da se napiše novi društveni ugovor, koji nećemo moći da napravimo ili napišemo na nivou zemalja članica, već to moramo da uradimo na zajedničkom nivou, na nivou EU“, rekao je Sančez.

U tom slislu, ukazao je, uz postojanje Bregzita i antievropsko osećanje koje pokazuje italijanska vlada, stavove bi trebalo da usklade Berlin, Pariz i Madrid, ali i Lisabon.

Šančez je ranije upozorio i da će Spanija u nedelju glasati protiv nacrta sporazuma o Bregzitu, ukoliko ne bude modifikovan tako da nudi jasno da budućnost Gibraltara, teritorije koja pripada Velikoj Britaniji, a na koji Španija polaže pravo, zavisi od pregovora između Madrida i Londona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.