U trendu

Sančezovi socijalisti u vođstvu pred održavanje izbora

MADRID – Socijalisti španskog premijera Pedra Sančeza nalaze se u vođstvu pred održavanje prevremenih parlamentarnih izbora u nedelju 28. aprila.

Istraživanja javnog mnjenja pak pokazuju da nijedna partija neće osvojiti dovoljan broj mesta u parlamentu za samostalno formiranje vlade, što znači da bi moglo doći do komplikovanih koalicionih razgovora, preneo je Rojters.

Do izbora dolazi u tradicionalnom španskom političkom pejsažu levičara socijalista i konzervativne Narodne stranke, koji je podeljen na pet glavnih političkih stranaka, uključujući i krajnje desničarske populističke pridošlice, preneo je AP.

Španska izborna pravila daju veću važnost u donjem domu parlamenta provincijama sa manjim brojem stanovnika.

Nekoliko hiljada glasova u ovim oblastima može da dovede do pobede jedne ili druge partije, pretvarajući kliše „svaki glas se broji“ u stvarnost za kandidate koji se nalaze daleko od velikih gradova.

Sančez se nada da će strah od tvrdokorne desnice mobilisati simpatizere socijalista da izađu u velikom broju na izbore 28. aprila, preneo je Fajnenšel tajms.

List navodi da socijalisti trenutno, prema istraživanju javnog mnjenja, imaju 29 odsto podrške što će im doneti 126 mesta u parlamentu.

Prema rečima analitičara i pisca Andresa Ortege, Sančez dobro vodi kampanju.

„On vodi otvorenu kampanju jer zna da će mu biti potrebni posle saveznici“, rekao je Ortega.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar