U trendu

Sankcije Rusiji utiču i na naučnike

Ruski naučnici kažu da strane kompanije odbijaju da im prodaju opremu za istraživanje, dok časopisi sa Zapada odbijaju objavljivanje njihovih radova.

Kao razlog, prenosi agencija Asošiejtid pres, navode sankcije Zapada Rusiji zbog angažovanja u Ukrajini i prelivanje neprijateljstva u naučnu zajednicu.

Od prošle godine, kada je Rusija anektirala Krim, skoro je nemoguće naučnicima iz Rusije da kupe išta iz SAD ili Japana što ima dvostruku namenu, rekao je fizičar Aleksandar Šilov koji radi u Institutu za lasersku fiziku u Akademgorodoku, naučnom centru u Novosibirsku.

„Zbog sankcija“ ili „zbog sukoba u Ukrajini“ su najćešća objašnjenja koja je Šilov čuo za odbijanje porudžbina iz Rusije. „Kada prodaju komad stakla, kako znaju da li ćemo ih koristi za vojni laser ili za medicinski“, rekao je on.

Sankcije SAD i EU su smišljene da spreče isporuke ruskom odbrambenom sektoru, a EU je 2014. posebno naznačila da „ne bi trebalo da utiču na izvoz robe ili tehnologije dvostruke namene“ za „nevojnu upotrebu“.

Ruski naučnici, međutim, kažu da su mnoge kompanije uplašene mogućim kaznama zbog kršenja sankcija, Rusima potpuno zatvorile vrata. Jedan američki naučnik koji radi s ruskim univerzitetima potvrdio je da njegove kolege iz Rusije imaju problema sa zapadnim kompanijama.

Dodatna teškoća je što je oprema iz inostranstva manje dostupna ruskim naučnicima zbog depresijacije ruske rublje koja je izgubila polovinu svoje vrednosti od aneksije Krima.

Položaju ruskih naučnika nije pomogla ni akcija Kremlja protiv privatnog finansiranja naučnih istraživanja podstaknuta strahom od Zapadnog uticaja, navodi AP.

Vlada u Moskvi je ove godine kao stranog agenta označila fondaciju Dinastija, najveći izvor privatnog finansiranja nauke u Rusiji. Ministarstvo finansija proglasilo je Dinastiju stranim agentom zbog toga što je njeno rusko predstavništvo finansirano s računa banaka u inostranstvu, posle čega je ta fondacija odlučila da se raspusti.

„Ako je Dinastija prozvana stranim agentom, onda su svi koji su imali kontakt s Dinastijom saučesnici stranog agenta. Sada smo svi špijuni“, rekao je Šilov.

Mada je ruska vlada na sankcije reagovala tvrdnjom da one neće imati efekta, pošto Rusija ima dovoljno resursa da zameni uvoznu robu svojom, kaznene mere Zapada su uzele danak, posebno kod naučnika čija istraživanja zavise od materijala ili opreme sa Zapada.

Nekoliko naučnika iz Rusije reklo je AP-u da im je od marta 2014, kada je prisajedinjen Krim, objavljivanje članka u zapadnim člancima ili odloženo ili odbijeno bez objašnjena.

Urednici i izadavači nekoliko američkih naučnih časopisa kažu za AP da procenjuju tekstove bez obzira na poreklo autora ili geopolitiku. Oni navode i da nema podataka koji bi podržali navode ruskih naučnika o odlaganju ili odbijanju objavljivanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.