U trendu

Šanse trećeg kandidata na izborima u SAD – nekad i sad

BEOGRAD – Na izborima za predsednika SAD 1968. godine je Džordž Volas je poslednji put kao kandidat neke treće partije osvojio elektorske glasove.

Na aktuelnim izborima u SAD na kojima se vodi trka za Belu kuću između republikanskog predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džoa Bajdena, na izbornim listićima u svakoj od federalnih država se nalazi i Džo Džorgensen, kandidatkinja libertarijanaca.

Ipak, na ovim izborima, prema aktuelnim anketama, teško se može očekivati da će ona uspeti da ponovi „uspeh“ Volasa i da u istoriji američkih izbora nakon 52 godine opet treća stranka osvoji elektorske glasove.

Iako većina predizbornih anketa ne uključuje Dzorgensenovu, pojedina istraživanja pokazuju da bi njeni glasači značajno mogli da utiču na rezultate izbora na Aljascim kao i u Ajovi, Teksasu, Džordžiji i Ohaju.

Volas je, inače, 1968. godine osvojio glasove u šest južnjačkih država koje su u to vreme bile protiv ukidanja rasne segregacije.

Na prethodnim izborima 1964. godine Volas nije na unutarstranačkim izborima demokrata uspeo da pobedi Lindona Dzonsona i time postane kandidat Demokratske stranke na tim izborima.

Četiri godine kasnije, Volas je učestvovao na predsedničkim izborima kao kandidat krajnje desničarske Američke nezavisne stranke.
On je važio za istaknutog rasistu koji je smatrao da rasnu segregaciju nikada ne treba ukinuti.

Za njega je aktivista Martin Luter King 1965. godine rekao da je „verovatno najopasniji rasista u Americi“ tog vremena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.