U trendu

Saracin: Nemačka zbog daljih reformi da opomene Đukanovića

PODGORICA – Izvestilac za istočno-evropsku politiku nemačke stranke „Zeleni“ Manuel Saracin, izjavio je da je „više etiketa, nego realnost“ da je Crna Gora lider među kandidatima za Evropsku uniju i da Berlin „mora opomenuti“ crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, pišu danas podgoričke „Vijesti“.

„Crna Gora je deo evropske familije i treba da bude član EU, čim budu ispunjeni pristupni kriterijumi. Ali u ovom momentu proglasiti Crnu Goru za ‘lidera’ među kandidatima za članstvo u EU je više etiketa nego realnost. Pre svega na polju korupcije i organizovanog kriminala ostaje puno toga da se uradi. I situacija u kojoj se nalaze kritički novinari i novinarke je i dalje alarmantna. Pojačavaju se napadi, a pravosudno gonjenje počinilaca ostaje nedovoljno“, rekao je Saracin, koji je poslanik u Bundestagu.

On je dodao da je netransparentna rasprodaja važnih zaštićenih prirodnih resursa, a sve zarad zadovoljavanja pojedinačnih profitnih interesa, takođe znak da se fundamentalni evropski standardi ne poštuju.

Saracin je posebno naglasio da nemačka vlada „mora opomenuti Mila Đukanovića zbog daljih reformi.

„Mi ‘Zeleni’ ćemo i dalje podržavati Crnu Goru na putu ka EU. To smo pre svega obavezni prema svima onima koji se već danas zalažu za evropske vrednosti, za demokratiju, pravnu državu, ljudska prava, slobodu štampe i zaštitu prirodne sredine“, rekao je Saraci, prenose „Vijesti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar