Šarec: Sprema se politička odluka, EK: Nepristrasni smo

BRISEL – Evropska komisija odgovorila je na izjavu slovenačkog premijera Marjana Šareca da bi Komisija mogla da donese političku odluku o spremnosti Hrvatske za pristupanje šengenskom prostoru, poručivši da je politički nepristrasna.

„Kao što smo i ranije rekli, Evropska komisija je politički nepristrasna. Sada je slučaj između Hrvatske i Slovenije na Sudu EU“, rekli su iz Komisije na molbu za komentar o Šarecovoj izjavi, prenela je sinoć Hina.

Šarec, koji u Njujorku prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, izrazio je nezadovoljstvo odlukom odlazeće Evropske komisije da stavi na dnevni red pitanje da li Hrvatska ispunjava uslove za pristup šengenskom prostoru, o čemu Slovenija ima rezerve.

Šarec je rekao da ga brine to što Hrvatska nema rešeno granično pitanje praktično ni sa jednom državom i upitao kako ta pitanja mogu da se zaobiđu i da se automatski odredi da je neko primeren za ulazak u Šengen.

Dodao je da se boji da Evropska komisija u slučaju Hrvatske može da donese „političku odluku“ o tome da ta zemlja ispunjava uslove za Šengen, iako su kriterijumi za to vrlo strogi i zahtevni, a Hrvatska ih, po njegovom mišljenju, još ne ispunjava.

„Brine nas u prvom redu bezbednost i čini mi se neozbiljnim da su to pitanje stavili na dnevni red pred istek mandata Komisije“, rekao je Šarec.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je, nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem da „Hrvatska treba da postane punopravna članica šenegenskog prostora“ i da „Komisija završava ocenu u tom smislu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.