U trendu

Sarkozi pod istragom zbog troškova kampanje 2012.

Protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija pokrenuta je istraga u vezi sa skandalom o nepravilnostima u troškovima njegove predsedničke kampanje 2012, saopštio je tužilac u Parizu.

Ovom odlukom nanet je ozbiljan udarac Sarkozijevim planovima da se ponovo kandiduje 2017. godine, naveo je Rojters.

Sarkozi (61) je danas ceo dan odgovarao na pitanja sudija u kancelariji finansijskog tužioca u Parizu pre nego što je obavešten da se nalazi pod istragom zbog „sumnje o ilegalnom finansiranju izborne kampanje kandidata, koja je prešla okvire zakonskog limita za troškove kampanje”.

Istraga je uvod u moguće suđenje iako ne vodi automatski ka krivičnom gonjenju.

Ipak, ona znači da će lider konzervativne opozicione Republikanske stranke najverovatnije mesecima biti deo pravnog procesa, što će mu otežati da učestvuje na stranačkim izborima u novembru pred predsedničke izbore naredne godine.

Sarkozi, koji je i potencijalni kandidat Republikanaca, njegove desničarske opozicione stranke na izborima 2017, odgovarao je u vezi takozvane „afere Bigmalion”.

On je više puta opovrgao da je bio upoznat sa dvostrukim knjigovodstvom i lažnim računima u vrednosti od oko 18 miliona evra koje je izdala kompanija Bigmalion koja se bavi organizacijom događaja, što znači da su troškovi njegove kampanje bili dvostruko viši od zakonskog ograničenja.

Zvanična istraga zbog finansijskih prestupa pokrenuta je protiv četiri istaknuta funkcionera kampanje, uključujući menadžera i blagajnika dok je Sarkozi, u knjizi koju je objavio prošlog meseca, napisao da je to teško poverovati, ali da je istina da nije znao ništa o toj kompaniji dok nije izbio skandal, prenosi Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.