U trendu

Šarl Mišel: Belgija ne može da potpiše trgovinski sporazum EU i Kanade

Belgijski premijer Šarl Mišel izjavio je danas da Belgija trenutno „nije spremna“ da potpiše trgovinski sporazum Kanade i Evropske unije (CETA), zbog protivljenja regiona Valonija.

Mišel je rekao da su EU i Kanada danas tražile konkretan odgovor na pitanje da li će Belgija potpisati sporazum.

„Konkretan odgovor, u ovoj fazi, je ne“, kazao je belgijski premijer.

Svečano potpisivanje bilo je zakazano za 27. oktobar, kada je predvidjeno da kanadski premijer Džastin Trudo prisustvuje samitu EU-Kanada, a ukoliko se pregovori ne okončaju, potpisivanje sporazuma biće najverovatnije otkazano.

Šef zakonodavstva Valonije Andre Antoan odbacio je mogućnost da njegov region podrži sporazum u ponedeljak, navodeći da je rok prekratak i da ima previše otvorenih pitanja.

Portparol Evropske komisije Margeritas Šinas pozvao je ranije danas na strpljenje u pregovorima.

Šinas je naglasio da ukoliko sledeće nedelje dodje do otkazivanja samita EU-Kanada, sastanak se uvek može ponovo zakazati kada Valonja pristane na dogovor.

Zvaničnici u Briselu pokušavali su da ubede frankofoni belgijski region da podrži CETA dogovor, za čije potpisivanje je potrebna saglasnost svih članica EU. Belgija može da podrži dogovor samo ako ga jednoglasno podrže svi regioni u toj zemlji.

Zbog odbijanja Valonije, trgovinski sporazum izmedju 500 miliona gradjana EU i 35 miliona Kanadjana mogao da propadne zbog protivljenja regiona od 3,5 miliona stanovnika.

Valonija traži jače garancije kako bi zaštitili svoje poljoprivrednike, životnu sredinu i standard potrošača.

Lokalni zvaničnici se boje da bi potpisivanje sporazuma s Kanadom, a kasnije i sa SAD dovelo velike multinacionalne kompanije u Evropu, koje bi mogle da unište mala valonska preduzeća i njihov način života.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.