U trendu

Šarma: Kina i Indija da objasne svoj stav o uglju

GLAZGOV – Kina i Indija će morati da objasne državama u razvoju zašto su na nedavnom klimatskom samitu COP26 u Glazgovu pokušavale da razvodnjavaju priču o naporima da se ugalj potpuno izbaci iz upotrebe, izjavio je danas predsedavajući samitu Alok Šarma.

Pregovori UN o klimi u škotskom Glazgovu završeni su u subotu sporazumom koji je prvi put ciljao na fosilna goriva, preneo je Rojters.

Indija, podržana Kinom i ostalim zemljama koje zavise od uglja, odbile su klauzulu kojom se poziva na „fazno ukidanje“ električne energije proizvedene ugljem, a tekst je promenjen u „postepeno smanjivanje“.

„Kada je reč o Kini i Indiji, oni će morati da daju objašnjenja o ovom pitanju“, rekao je Šarma na konferenciji za novinare u Dauning stritu u Londonu.

Britanski premijer Boris DŽonson je rekao da, bilo da je u pitanju „postepeno smanjivanje“ ili „postepeno ukidanje“, njemu, kao nekome ko govori engleski, to ne čini neku razliku.

„Pravac u kojem se ide je, uglavnom, isti“, dodao je.

DŽonson je rekao da na samitu COP26 dogovoreno obavezno smanjenje upotrebe uglja, što su na delu podržali pojedini okruzi (u Velikoj Bitaniji).

„Kada sve saberete, nema sumnje da je Glazgov bio smrtna presuda za energiju proizvdenu ugljem“, dodao je DŽonson.

On je, takođe, rekao da se može lobirati, nagovarati, ali da se ne mogu primorati strane države da rade ono što ne žele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar