U trendu

Saslušan četvrti svedok odbrane Nasima Haradijana

HAG – Suđenje predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju nastavljeno je danas saslušanjem svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Na suđenju je ispitan čretvrti svedok kojeg je predložila Haradinajeva odbrana, a to je veštak Robert Rid (Reid), bivši šef operacija nekadašnjeg Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Suđenje je potom prekinuto i nastavlja se u petak, 28. januara.

Obojica optuženih su se na početku suđenja 7. oktobra proslse godine izjasila da nisu krivi za ometanje rada tog suda i zastrašivanje svedoka, i svoje vreme za odbranu iskoristili su da opravdavaju zločine OVK .

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici i precizira da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.
Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.