U trendu

Saslušan „ženski Raspućin“: Počinila sam greh koji zaslužuje smrtnu kaznu

Žena u centru skandala koji je potresao Južnu Koreju, a koju su mediji nazvali „ženski Raspućin“, saslušana je danas u tužilaštvu kako bi se utvrdilo da li je iskoristila svoje bliske veze sa predsednicom države Park Geun-Hje da bi se iz senke mešala u državne poslove i obogatila se na ilegalan način.

„Molim vas, oprostite mi. Žao mi je. Počinila sam greh koji zaslužuje smrtnu kaznu“, izjavila je plačući 60-godišnja Čoi Sun-Sil, ćerka lidera kulta i višedecenijska prijateljica Parkove, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Čoi, koja se u tužilaštvu pojavila u šeširu i šalu i držeći ruku na ustima, gotovo je pala nekoliko puta dok je hodala kroz masu reportera, demonstranata i pripadnika obezbeđenja na ulazu u zgradu tužilaštva.

Televizijska stanica je javila da je Čoi ostala bez cipele dok se probijala kroz masu.

Demonstranti su uzvikivali: „Uhapsite Čoi Sun-Sil“ i „Park Geun-Hje da podnese ostavku!“

Skandal je izbio prošle nedelje kad je, nakon višenedeljnih spekulacija, Park priznala da joj je Čoi uređivala neke govore i pomogla na polju odnosa sa javnošću.

Južnokorejski mediji su izvestili da je Čoi, koja nije zaposlena u administraciji, možda igrala veliku ulogu u državnim poslovima.

Taj, na trenutke bizarni skandal, u Južnoj Koreji ozbiljno je podrio javni status predsednice Park i njenu sposobnost upravljanja zemljom, ocenjue agencija AFP.

„Ženski Raspućin“ je 60-godišnja Čoi Sun-Sil, okružena zabrinjavajućom kvazi-verskom mistikom, kćerka pokojnog Čoi Tae-Mina, monaha koji se ženio šest puta, imao nekoliko pseudonima i osnovao grupu verskog kulta „Crkva večnog života“.

Čoi Tae-Min se sprijateljio sa Park još kada je ona bila istraumirana posle ubistva svoje majke 1974. godine, za koju je on tvrdio da mu se pojavljivala u snovima i tražila pomoć.

Park Geun-Hje je uspostavila bliske odnose i sa Čoijevom khcerkom Sun-Sil, sa kojom je ostala prijateljica i nakon Čoijeve smrti 1994., a bivši suprug Čo Sun-Sil je bio visoki pomoćnik Park do njene pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Čoi Sun-Sil je zvanično pod istragom zbog korišćenja svojih veza sa Park da prisiljava kompanije kao što je „Samsung“ na pozamašne donacije dvema neprofitnim fondacijama koje je ona osnovala, kako mediji navode, za svoju ličnu korist.

Neki mediji tvrde da Čoi čak ima sopstveni krug pomoćnika koji savetuju predsednicu koga da imenuje na koju funkciju, kako da rešava politička pitanja, pa čak i o tome šta će da obuče.

Zbog ovoga skandala je popularnost južnokorejske predsednice pala na rekorno nizak nivo, iako se ona javno izvinila zbog toga što je „zabrinula narod“.

Park se odavno suočava sa kritikama zbog sklonosti da u donošenju odluka ignoriše savete stručnjaka i da se okruži lojalistima.

Poslanici, uključujući i neke u partiji predsednice, strahuju da je ona „pod činima verskog kulta“ čiji je Čoi Sun-Silk neka vrsta šamana nakon što je od oca preuzela ulogu savetnika u stilu Raspućina, dok opozicija upozorava da je reč o „zastrašujućoj teokratiji“, zaključuje francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.