najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sastaju se papa Franja i patrijarh Kiril

Papa Franja i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se na Kubi 12. februara, što je prvi sastanak jednog pape i ruskog patrijarha u istoriji.

Poglavari dve najveće hrišćanske crkve razgovaraće o progonu hrišćana na Bliskom istoku i u svetu i potpisati zajedničku deklaraciju, najavljeno je iz Vatikana i Moskve.

Kiril, patrijarh moskovski i cele Rusije sastaće se sa papom Franjom na Kubi saopštilo je predsednik službe Ruske crvke za spoljne odnosie mitropolit Hilarion novinarima.

„Imajući u vidu posetu patrijarha Latinskoj Americi od 11 do 22 februara i papinu planiranu posetu Meksiku u isto vreme, odlučceno je da se sastanak održi na Kubi“, rekao je on, prenosi TAS S. Havana je prva stanica patrijarhove latinoameričke turneje.

Tokom istorijskog sastanka biće razmotren problem progona hrišćana na Bliskom istoku i u drugim regionima, najavio je mitropolit.

„Pitanje progona hrišćana biće centralna tačka ovog sastanka,“ rekao je Hilarion.

Vest o susretu istovremeno je objavio i Vatikan.

Sastanak pape Franje i patrijarha Kirila održaće se na aerodromu u Havani , saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi, prenosi AP.

On je naveo da će papa boraviti u Meksiku od 12. do 18. februara i da će se na odlasku u Meksiko zaustaviti na Kubi kako bi se sastao sa patrijarhom Kirilom.

Sastanak pape i Kirila planiran je već duže vreme. Papa Franja 2014. godine izrazio spremnost da se sretne sa Kirilom rekavši da će „doći gde god on bude želeo, samo neka ga pozove.“

Prvi susret poglavara katoličke i pravoslavne crkve posle šizme 1054 godine doživljava kao prvi veliki korak u prevazilaženju gotovo hiljadugodišnjeg rascepa.

Odnosi dve crvke bili su hladni stotinama godine upravo zbog nasleđa Velike šizme odnosno međusbnih optužbi i uzjamne ekskomunikacije koji su usledili.

Odbijanje pravoslavne crkva odbija da prihvati primat rimokatoličkog pape dugo je bilo najveća prepreka približavanju a odnosi su u poslednje vreme bili posebno zategnuti i zbog sukoba u Ukrajini, navodi AFP.

Papa Franja je od dolaska na čelo katoličke crkve kao prioritet postavio poboljšanje odnosa između katolika i drugih hrišćanskih religija, uključujući protestante.

On je najavio da će u oktobru posetiti Švešku i prisustvovati ekonomskoj službi povodom 500 godina Protestantske reformacije u Evropi.

(Beta/Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike