U trendu

Sastanak komisije za drumski saobraćaj Srbije i Britanije

LONDON. 7. februara (Tanjug) – U Londonu je tokom zvanične posete potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, održan sastanak Mešovite komisije za drumski prevoz Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Delegacije dve zemlje postigle su dogovor o načinu obavljanja prevoza tereta u drumskom saobraćaju do stupanja na snagu bilateralnog sporazuma koji su ovom prilikom potpisali potpredsednica Mihajlović i britanski ministar za transport Džesi Norman.

Saša Stojanović, pomoćnik ministarke za drumski saobraćaj, istakao je da potpisivanje drumskog sporazuma o prevozu tereta predstavlja nastavak odgovorne politike Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, te da će transport biti oslobođen režima dozvola, što je veoma povoljno za srpske prevoznike.

“Imajući u vidu porast robne razmene sa Ujedinjenim Kraljevstvom i učešće srpskih prevoznika u obavljanju prevoza tereta sa V. Britanijom, ovaj dogovor je izuzetno značajan za njih. Na sastanku Mešovite komisije dve zemlje potpisali smo i protokol kojim će biti regulisana tehnička pitanja kako će se prevazići period do momenta stupanja na snagu sporazuma”, rekao je Stojanović.

On je dodao i da je srpska delegacija na ovom sastanku iznela da podržava zahteve Ujedinjenog Kraljevstva za povećanje bazne kvote CEMT dozvola za 2019. i 2020. godinu, kao i predlog za liberalizaciju prevoza za vozila evro 6 unutar CEMT multilateralne kvote.

Srpska strana na ovom sastanku ponovo je pokrenula i pitanje viza za profesionalne vozače. Nadležni organi Ujedinjenog Kralkevstva razmotriće ovo pitanje i obavestiće srpsku stranu, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.