U trendu

Sastanak ministara odbrana SAD i J. Koreje, tema novac

SEUL – Uoči današnjeg sastanka ministara odbrane SAD i Južne Koreje Marka Espera i Kjeong Du Žonga, američka vojska je pojačala pozive Seulu da poveća izdvajanja za odbranu, upozorivši na posledice ukoliko uskoro ne dođe do sporazuma.

Očekuje sa da će dvojica zvaničnika razgovarati o odnosima sa Severnom Korejom, kao i o planovima da se Seulu da kontrola nad trupama na poluostrvu, u slučaju rata.

Razgovori o tim temama biće, međutim, u drugom planu, a glavna tema će biti koliko Južna Koreja izdvoji treba da plati za troškove za održavanje oko 28.500 hiljada američkih vojnika stacioniranih u to zemlji, prenosi Rojters.

Poslednji Sporazum o posebnim merama istekao je krajem decembra nakon što više rundi razgovora nije donelo napredak, a američka vojska navodi da će uskoro presušiti sredstva za finansiranje hiljada južnokorejskih civila koji rade u americkim bazama.

„Bez priliva novih sredstava, Snage SAD u Koreji moraće da pošalju 8.700 južnokorejskih radnika na neplaćeno odsustvo 13. marta, tako da će pojedine službe u bazama biti smanjene, suspendovane ili otkazane“, saopštila je danas komanda američkih trupa.

U saopštenju se navodi da će to imati značajan uticaj, emocionalno i finansijski, na južnokorejske građane koji rade u bazama.

Američki predsednik Donald Tramp više puta je istakao da Južna Koreja mora sa snosi veći teret izdržavanja trupa.

Vašington je zahtevao i do pet milijardi dolara godišnje, što je više nego pet puta više od onoga na šta je Seul pristao da plati u jednogodišnjem sporazumu.

Američki zvaničnici su tada rekli da su „napravili kompromis u vezi sa brojkama“.

Plate radnika koji obezbeđuju administrativnu, tehničku i druge vrste podrške američkoj vojsci uglavnom se finansiraju 70 odsto od sredstava Južne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.