U trendu

Sastanak o Siriji konstruktivan, ali bez dogovora…

Ministarski sastanak o Siriji koji je sinoć završen u Lozani posle četiri sata, nije doveo do postizanja sporazuma o prekidu vatre u toj zemlji, ali je ocenjeno da su razgovori bili konstruktivni i da treba nastaviti kontakte.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su učesnici pregovora u Lozani razgovarali o nekoliko interesantnih ideja i da su se dogovorili da kontakti budu nastavljeni što je moguće pre.

„Ima nekoliko ideja koje su danas razmatrane u ovom krugu koji predstavlja prilično uticajne zemlje, koje mogu da utiču na situaciju. Dogovorili smo se da nastavimo kontakte u narednim danima, s obzirom na neke dogovore koji bi mogli da pomognu da se unapredi rešavanje krize“, rekao je Lavrov, preneo je Sputnjik.

Kako je dodao, ministri su se založili za pokretanje političkog procesa u Siriji što pre.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da nije postignut sporazum, ali da borba protiv Islamske države u Siriji treba da se nastavi nezavisno od prekida vatre.

„Nezvanično smo razmenili mišljenja o situaciji u Siriji, ali nikakav jasan sporazum o prekidu vatre nismo postigli. To, međutim, nije ni bilo predviđeno“, rekao je Čavušoglu nakon sastanka za televizijski kanal TRT.

On je naveo da su se stavovi učesnika sastanka podelili oko pitanja da li je potrebno prvo postići prekid vatre ili razdvojiti terorističke organizacije od umerene opozicije.

Američki državni sekretar Džon Keri takođe je ocenio da je sastanak bio veoma konstruktivan rekavši da su ministri razgovarali o novim idejama za oživljavanje primirja u Siriji, prenos AFP.

Uprkos tenzijama među stranama postignuta je saglasnost o neophodnosti nastavka saradnje i obnavljanja primirja, rekao je Keri.

Pored američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, u razgovorima su učestvovali ministri spoljnih poslova Jordana, Turske, Egipta, Katara, Irana, Iraka i Saudijske Arabije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.