U trendu

Sastanku u Prištini o pametnoj odbrani, prisustvuje i Filip Adžić

PODGORICA – Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, koji rukovodi i Ministarstvom odbrane, Filip Adžić, učestvovaće na „regionalnom ministarskom sastanku posvećenom konceptu pametne odbrane“, koji će 9. i 10. februra biti održan u Prištini.

Domaćin sastanka je ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj, a osim Adžića prisutni će biti ministri odbrana Albanije i Severne Makedonije, Niko Peleši i Slavjanka Petrovska.

Kako je saopšteno iz crnogorske vlade to će biti prilika da učesnici razmene mišljenja na temu „globalnih bezbednosnih izazova, regionalne bezbednosti, unapređenja koncepta regionalne saradnje u domenu odbrane, kao i za razmatranje modaliteta buduće saradnje i pružanja zajedničkog doprinosa regionalnoj bezbednosti stabilnosti“.

Delegacija Crne Gore, navodi se, zastupaće stavove da su polazište za kvalitetnu i uspešnu regionalnu odbrambenu saradnju sadržajni bilateralni odnosi.

„Izneće stav da se samo izgradnjom kvalitetnih i održivih međudržavnih odnosa, saradnjom kroz odbrambene regionalne inicijative i njegovanjem principa dobrosusedstva može adekvatno odgovoriti na savremene bezbednosne izazove sa kojima se suočava kako region tako i cela međunarodna zajednica“, stoji u saopštenju Vlade Crne Gore.

Navodi se da će Adžić posebno istaći da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana zajednički interes, te da je neohodan sveobuhvatan fokus država na unutrašnjim reformama i jasnoj proevropskoj orjentaciji.

Delegaciju Ministarstva odbrane predvodiće Adžić, a njeni članovi biće i državni sekretar Ministarstva odbrane Asmir Pepić i šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Kristina Đukanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.