U trendu

Saudijski kralj podržao Palestince, a prestolonaslednik Izrael

Saudijski kralj Salman je podršku svoje zemlje Palestincima potvrdio u razgovoru s predsednikom SAD Donaldom Trampom, javili su danas državni mediji po što je njegov sin i prestolonaslednik izjavio da „Izrael ima pravo da postoji“.

Kralj je medjutim „ponovo potvrdio čvrst stav Kraljevine prema palestinskom pitanju i legitimnim pravima palestinskog naroda na nezavisnu državu s Jerusalimom kao glavnim gradom“, javila je zvanična saudijska novinska agencija.

Kralj je potrebu da se obnovi bliskostični mirovni proces i postigne napredak naglasio u razgovoru s Trampom posle sukoba izraelske vojske i palestinskih demonstranata na granici pojasa Gaze prošlog petka gde je poginulo 18 Palestinaca, a više od 1.400 je ranjeno.

Saudijska Arabija i Izrael nemaju zvanične diplomatske odnose, ali van očiju javnosti njihove veze su se poboljšale poslednjih godina jer su obe zemlje suočene sa zajedničkom pretnjom – Iranom, navode izraelski mediji.

Sukob Izraela s Palestincima se pokazao kao prepreka punom približavanju s obzirom da Rijad podržava palestinsku težnju za nezavisnošću.

Medjutim, princ prestolonaslednik Muhamed Bin Salim kao da je nagovestio značajnu promenu zvanične pozicije Kraljevine.

U intervjuu u ponedeljak u američkom magazinu“Atlantik“ princ je rekao da „i Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju sopstvenu zemlju“.

„Verujem da svaki narod, bilo gde, ima prava da mirno živi u svojoj zemlji. Verujem da Palestinci i Izraelci imaju pravo na svoju sopstvenu zemlju. Ali moramo imati mirovni sporazum da osiguramo stabilnost za svakoga i da imamo normalne odnose“, odgovorio je saudijski prestolonaslednik na pitanje urednika lista Džefrija Goldberga da li veruje da“ jevrejski narod ima pravo na nacionalnu državu bar na delu domovine svojih predaka“.

Isticanjem mirovnog sporazuma prestolonaslednik se držao uslova regionalnog mirovnog predloga svoje zemlje iz 2002. godine kada je Saudijska Arabija bila glavni sponzor arapske mirovne inicijative. Po toj inicijativi, mirovni sporazum Izraea i Palestinaca uslov je za normalizaciju odnosa arapskih i muslimanskih država s Izraelom.

Izrael je poslednjih godina nagovestio tajne veze sa Saudijskom Arabijom, što su saudijski zvaničnici porekli.

Medjutim, 2016. godine saudijski general je posetio Jerusalim i sastao se s izraelskim poslanicima. Saudijski zvaničnici su se sastali s izraelskim u nekoliko navrata javno, navode izraelski mediji.

Saudijska Arabija je takodje prošlog meseca dozvolila putničkom avionu „Er Indije“ da doleti do Tel Aviva koz saudijski vazdušni prostor.

Prestolonaslednik je govorio i o interesima koji bi mogli da približe Saudijsku Arabiju i Izrael, i naveo da je saradnja protiv Irana samo jedan od njih, preneli su izraelski mediji.

„Izrael je velika ekonomija u poredjenju sa svojom veličinom i to ekonomija koja raste“, rekao je sagovornik „Atlantika“, dodavši da „mnogo interesa delimo s Izraelom, i da ima mira, bilo bi mnogo interesa Izraela i zemalja Saveta za saradnju Zaliva i zemalja poput Egipta i Jordana“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar