U trendu

Saudijsko-turski tim pretresa konzulat S. Arabije u Istanbulu

ISTANBUL – Zajednički saudijsko-turski tim ušao je danas u saudijski konzulat u Istanbulu radi pretresa tog objekta, skoro dve nedelje posle nestanka saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Tim je u popodnevnim satima stigao u konzulat, a njihov dolazak su snimile novinarske ekipe, prenela je agencija AP.

Za sada nije poznato kakvu vrstu pretresa će sprovesti.

Agencija Rojters prenosi da je desetak ljudi ušlo u saudijski konzulat nakon što su neimenovani turski diplomatski izvori objavili da će zajednički tursko-saudijski tim izvrštiti pretres u toku dana.

Saudijski kralj Salman ranije danas je naredio istragu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija, nakon što su turske vlasti najavile pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, u koji je Kašogi ušao 2. oktobra, nakon čega mu se gubi trag.

Kašogi, novinar koji je radio za „Vašington post“ i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznele su bojazan da su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Kašogi izašao živ iz konzulata, a njegova verenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopšte ni izašao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar