U trendu

SAV UŽAS u Grčkoj stao je u ove snimke i fotografije (video, foto)

Grčki mediji i društvene mreže prenose šokantne prizore borbe s vatrenom stihijom u Atini. U dvorištu jedne vile nađena tela roditelja sa bebama.

Najnovije informacije su da je poginulo najmanje 60 ljudi, prenosi Skai TV.

Grčki mediji prenose šokantan prizor koji su zatekle spasilačke službe u odmaralištu Mati gde je pored litice nađeno 26 tela. Veruje se da su žrtve tragično stradale pokušavajući da pobegnu od vatre i spuste se ka moru, ali su nažalost ostali zarobljeni na litici iznad mora.

Gradonačelnik Rafine Evangelos Burnus izjavio je da su do sada pronašli tela 26 osoba, među kojima je bilo i male dece, ali nezvanični izveštaji kažu da ih je zapravo preko tridesetoro.

Dramatična svedočenja vatrogasaca opisuju da su zatekli tela roditelja koji su u zagrljaju preminuli sa svojom decom. Litica na kojoj su nađena tela nema lak pristup moru jer se kopno završava desetak metara iznad mora.

Burnus je izrazio svoje strahove da će ukupan broj mrtvih prevazići trenutni broj, a da je govoriti o materijalnoj šteti suvišno.

Selo Mati je u potpunosti zbrisano požarom, a preko hiljadu kuća i 300 vozila je uništeno.

Turski novinar koji je leteo iznad Atine snimio je video koji prikazuje sve razmere dramatičnih požara koji su zahvatili istočnu Atiku nedaleko od Atine.

Murat Sarika snimio je video od nekoliko sekundi koji govori više od hiljadu reči o tragediji koja je zadesila Grčku.“Slika gigantskih požara iz visine. Vatra se pomera ka kućama“, napisao je turski novinar u opisu snimka koji je postavio na Tviter.

Vatrenu stihiju jak vetar raznosi velikom brzinom, a potpomaže i vrućina, jer je juče izmereno 40 stepeni. Na terenu je preko 600 ljudi i 300 vatrogasnih vozila kanaderi, helikopteri…

Grčka je zatražila i pomoć od EU, a odmah su je ponudili iz Turske, zemlje koja je inače „na ratnoj nozi s Grčkom“. Naime, ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu kontaktirao je grčkog kolegu Nikosa Kotziasa i ponudio bezuslovnu pomoć.

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.