U trendu

Savčenko danas formalno počinje izdržavanje kazne

Ukrajinski pilot Nađa Savčenko i formalno je danas otpočela izdržavanje 22-godišnje kazne zatvora u Rusiji i u narednih 10 dana biće prebačena u zatvorski kamp ukoliko Kijev sa Moskvom ne postigne sporazum o razmeni zatvorenika.

Savčenko (34) je 22. marta osuđena zbog ubistva dva ruska novinara na istoku Ukrajine, što ona poriče.

„Sud nije primio žalbu na presudu ni sa jedne strane… Stoga je presuda stupila na snagu u ponoć“, rekla je danas portparolka suda u Donjecku Julija Kalaševa, a prenosi AFP, pozivajući se na RIA Novosti.

Savčenko se trenutno nalazi iza rešetaka u pritvorskoj jedinici u južnoj Rusiji, ali zakon iziskuje da ona bude prebačena u zatvorski kamp u roku od 10 dana ukoliko ne bude razmenjena ili izručena Ukrajini, navode ruske agencije.

Njeni advokati su, neposredno nakon izricanja presude, izrazili uverenje da ona nikada neće biti poslata u zatvorski kamp.

Advokat Savčenkove Nikolaj Polozov izrazi je juče očekivanje da će Ukrajina zatražiti njeno izručenje.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je, nakon što je osuđena, izrazio spremnost na razmenu dva osumnjičena ruska vojnika, kojima se sudi u Kijevu, za Savčenkovu.

Kremlj je, u međuvremenu, saopštio da nije doneta odluka ni o kakvoj razmeni zatvornika, te da će Savčenko izdržavati kaznu.

Savčenko je odbila da se žali na presudu, što bi odložilo početak njenog izdržavanja kazne, rekavši da ne priznaje autoritet ruskih sudova, a juče je najavila štrajk glađu i žeđu počev od 6. aprila, tražeći da hitno bude vraćena u Ukrajinu.

Presudu protiv nje osudili su Kijev i njegovi zapadni saveznici, a američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je o tome razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na sastanku prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.