U trendu

Savet bezbednosti glasao o kandidatima za novog šefa UN

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija danas je iza zatvorenih vrata održano prvo, tajno glasanje o kandidatima za novog generalnog sekretara svetske organizacije medju kojima je i bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Ambasador Japana u UN Koro Bešo, čija zemlja ovog meseca predsedava Savetu, rekao je posle sastanka da su sa ishodom glasanja upoznati samo kandidati preko predstavnika svojih zemalja.

Bešo je rekao da je u pitanju „indikativno izjašnjvanje“ kako bi kandidati znali kakve su im šanse, a zemlje članice u kom bi se pravcu mogla razvijati trka za naslednika Ban Ki Muna.

Na glasanju je svaki član Saveta bezbednosti mogao da se izjasni o svakom kandidatu izborom jedne od tri ponudjene opcije  –  „ohrabruje“, „ne ohrabruje“ i „nema mišljenje“.

Svrha ovog sistema glasanja je da se kandidat sam povuče ako od stalne članice dobije „ne ohrabruje“ pošto to ukazuje na moguće ulaganje veta.

Savet bezbednosti do septembra bi trebalo da preporuči jednog kandidata za novog generalnog sekretara UN Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

Prvi čovek svetske organizacije, po pravilu geografske rotacije koje je do sada uvek poštovano, trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja.

Veruje se da bi prednost pri izboru trebalo da ima žena jer su na čelu UN od njihovog osnivanja do sada bili isključivo muškarci, ali je najvažniji uslov da predloženi kandidat bude prihvatljiv za stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

Medju 12 kandidata za narednog šefa UN ima šest žena, osam kandidata je iz istočne Evrope, jedan iz zapadne, dva iz Latinske Amerike i jedan iz azijsko-pacifičkog regiona.

Generalna skupština UN je dosad imala dva saslušanja prijavljenih kandidata. Japanski ambasador Bešo rekao je da je ove godine prvi put svaki kandidat imao jednočasovni neformalni sastanak iza zatvorenih vrata sa članicama Saveta bezbednosti.

Za novog generalnog sekretara UN dosad su se kandidovali Irina Bokova (Bugarska), Kristina Figeres (Kostarika), Natalija German (Moldavija), Antonio Gutereš (Portugal), Vuk Jeremić (Srbija), Srdjan Kerim (Makedonija), Helen Klark (Novi Zeland), Miroslav Lajčak (Slovačka), Igor Lukšić (Crna Gora), Susana Malkora (Argentina), Vesna Pusić (Hrvatska) i Danilo Tirk (Slovenija).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar