U trendu

Savet bezbednosti UN danas o Siriji i Iraku

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da razmatra humanitarnu situaciju u Siriji i mogućnostima dopremanja humanitarne pomoći iz vazduha u gradove pod kontrolom džihadista.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura upozorio je da je veliki broj civila u gradovima pod opsadom u opasnosti da „umre od gladi“, ukoliko im humanitarna pomoć ubrzo ne bude bila dostavljena.

U Siriji i Iraku u toku je akcija arapsko-kurdske koalicije uz podršku američkih snaga u Siriji i Iraku protiv džihadista Islamske države (ID).

Kurdski izvori rekli su da se pripadnici američkih specijalnih jedinica bore na strani arapskih i kurdskih boraca Sirijske demokratske koalicije.

Fotograf Frans presa rekao je da je video dvadesetak američkih vojnika u Fatsi.

Pentagon je, medjutim, saopštio da su američki vojnici u Siriji u misiji „pružanje saveta i pomoći“, a ne u borbenoj misiji.   

„Oni se ne bore protiv Islamske države, već podržavaju one koji vode borbu“, rekao je portparol Pentagona Piter Kuk, dodajući da američki vojnici nisu na liniji fronta.  

Arapsko-kurdska koalicija počela je u utorak zajedno sa medjunarodnom vojnom koalicijom pod vodjstvom SAD intenzivne operacije protiv džihadista i njihovog glavnog uporišta u Raki, samoproklamovanoj prestonici kalifata ID.

Ova akcija je pokrenuta dan posle pokretanja ofanzive za preuzimanje Faludže od ekstremista u susednom Iraku.

Uslovi života u Faludži su dramatični, ocenjuju UN. Od oko 50.000 stanovnika, samo 800 ljudi uspelo je da pobegne iz ovog grada oko 50 kilometara zapadno od Bagdada.

„Hrane ima malo i njena raspodela se kontroliše. Lekova ima nedovoljno i mnoge porodice su primorane da koriste vodu koja nije za piće“, rekla je koordinatorka UN Liza Grande.

Analitičari upozoravaju da bi borba protiv džihadsita u Siriji i Iraku moga da potraje.

U petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 280.000 ljudi, a više miliona je raseljeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar