U trendu

Savet bezbednosti UN odložio usvajanje rezolucije o Siriji

Savet bezbednosti UN, koji je u sredu održao hitnu sednicu o napadu u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom rezolucije.

Diplomatski izvori u UN saopštili su da se tokom dana očekuje usvajanje rezolucije koje su predložile SAD, Francuska i Velika Britanija.

Rusija je navela da je tekst „neprihvatljiv“ jer se unapred „odredjuje krivac“.

U napadu na sirijski grad Han Šeikun pre dva dana poginulo je 86 osova, medju kojima 30 dece i 20 žena – novi je bilans sirijske opozicione Opservatorija za ljudska prava.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft izjavio je da se nastavljaju konsultacije o usvajanju rezolucije, dok je francuski ambasador Fransoa Delatr izrazio očekivanje da će tekst biti usvojen tokom dana.

Druge diplomate, medjutim, strahuju da bi Rusija mogla da uloži veto na rezoluciju.

U medjuvremenu američki predsednik Donald Tramp zapretio je da bi SAD mogle da preduzmu konkretne mere protiv Sirije zbog napada koji predstavlja „uvredu za čovečanstvo“.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da bi SAD mogle da preduzmu „jednostrane mere“ u Siriji ukoliko UN ne uspeju zajedničkim naporima da odgovore „na hemijski napad“.

U nacrtu rezolucije se traži hitna istraga o okolnostima napada, što se Rusija složila ali smatra da bi ta istraga trebalo da bude „objektivna“ i da se unapred ne odredjuju krivci.

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju sirijskog predsednika Bašara el Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodile „veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna“ u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska pre tog napada znala da su te otrovne supstance u skladištu.

U napadu je povredjeno 160 osoba, a lekari na licu mesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povredjeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.