U trendu

Savet bezbednosti UN osudio nuklearnu probu Severne Koreje

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija snažno je osudio najnoviju nukleranu probu Severne Koreje i najavio razgovore o merama protiv Pjongjanga, uključujući nove sankcije.

Savet bezbednosti je u petak popodne održao hitnu sednicu iza zatvorenih vrata, na zahtev SAD, Japana i Južne Koreje.

Tri dana pošto je osudio najnoviju raketnu probu Severne Koreje, Savet bezbednosti je u saopštenju ponovio ranije obećanje da će preduzeti „dodatne značajne mere“ u odgovoru na novu nuklearnu probu.

Severna Koreja je u petak uspešno izvela petu nuklearnu probu, najsnažniju do sada.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je u petak da je smanjivanje tenzija na Korejskom poluostrvu jedno od najozbiljnijih pitanja s kojim se svet suočava, jer bi uticaj upotrebe nuklearog oružja Severne Koreje bio daleko veći od ljudskih žrtava u Siriji i drugim sukobima.

„Pokušavao sam svim naporima da razgovaram sa Severnokorejcima na svaki način na koji sam mogao da bi promovisao mir i bezbednost i pomirenje Juga i Severa. Ali žalim što moram da kažem da to nije ostvareno zbog mnogih različitih situacija, uglavnom izazvanih provokativnim akcijama Severne Koreje“, izjavio je Ban, koji je bio ministar spoljnih poslova Južne Koreje pre nego što je došao na čelo UN.

Ban je izrazio zabrinutost zbog pete nuklerane probe Severne Koreje i dodao da „jednostavno ne razume zašto tako nastavljaju“.

U intervjuu za Asošiejted pres Ban je rekao da rešenje treba da bude da Pjongjang promeni svoje stavove i okrene kurs, saradjuje s medjunarodnom zajednicom koja poziva na denuklearizaciju Korejskog poluostrva i da poštuje medjunaorodna pravila i principe.

Ali problem je naterati lidera Severne Koreje Kim Džong Una da tako postupa jer je on, prema rečima Bana, „poznat kao nepredvidiva osoba u svom ponašanju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar