Savet Evrope smatra neopravdanim zakon o univerzitetima u Madjarskoj

Savet Evrope ocenio je danas kao „neopravdane“ zahteve u zakonu o visokom obrazovanju u Madjarskoj a koji se odnose se na Centralno-evropski univerzitet (CEU) čiji je osnivač američki milijarder madjarsko-jevrejskog porekla Džordž Soroš.

Pravni stručnjaci Venecijanske komisije, savetodavnog tela Saveta Evrope, ocenili su da su „zahtevi u zakonu usvojenom u aprilu suviše restriktivni, čak i neopravdani, ukoliko se budu primenili na postojeće univerzitete“, navodi se u saopštenju organizacije.

„Zahtev je usvojen brzo čime nije sproveden transparentan i inkuzivni proces konsultacija sa stranama koju se zakonom obuhvaćene. To bi bilo korisno za demokratski legitimitet zakona“, dodao je Savet Evrope.

Evropska unija je 13. jula pokrenula pravne mere protiv Madjarske zbog njenog novog zakona o nevladinim organizacijama finansiranim iz inostranstva.

Evropska komisija je saopštila da bi zakon usvojen u madjarskom parlamentu u junu mogao da onemogući nevladine organizacije „da dobijaju sredstva“ i da će „ograničiti njihovu sposobnost da nastave sa radom“.

Komisija je takodje tada preduzela novi korak u drugoj prekršajnoj proceduri protiv Madjarske, pokrenutoj u aprilu zbog usvajanja amandmana na madjarski Zakon o višem obrazovanju, zbog kojih bi budimpeštanski CEU da bude primoran na zatvaranje ili odlazak iz Madjarske.

Oba zakona su deo kampanje madjarske vlade protiv Soroša, koji je osnovao CEU 1991. godine.

Orban smatra da Soroš radi na štetu madjarskih interesa jer podržava imigraciju kojoj se on žestoko protivi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike