U trendu

Savet ministara prvi put u istoriji EU nije usvojio Izveštaj

Savet ministara prvi put u istoriji EU nije usvojio godišnji Izveštaj o proširenju, a razlog je – oduštvo saglasnosti po pitanju Turske.

U pitanju je dokument u kome se iznose zaključci EU o napretku zemalja u procesu pridruživanja.

Usvajanje ovog dokumeta blokirano je zbog nepostojanja konsenzusa oko dela koji se odnosi na Tursku.

Austrija je tražila da se pregovori sa Turskom zamrznu zbog nepoštovanja evropskih standarda i vrednosti u toj zemlji sa čim nisu mogle da se slože i sve peostale zemlje članice EU.

Zbog nepostojanja konsenzusa oko Turske, umesto godišnjih zaključaka Saveta o proširenju izdato je saopštenje slovačkog predsedavanja, u kome se ukazuje da je „velika većina zemalja članica EU podržala te zaključke”.

Ministri EU o dosadašnjem napretku Srbije

Savet ministara EU sa zadovoljstvom očekuje današnje otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom, kao i nastavak zajedničkog rada na putu Srbije ka članstvu u EU, saopšteno je u Briselu.

Ministri opštih i evropskih poslova EU, koji su se sastali mimo i pre Međuvladine konferencije Srbije i EU, procenjivali su dosadašnji napredak Srbije u pregovaračkom procesu.

Ministri su pozdravili napredak koji je Srbija do sada ostvarila u pristupnim pregovorima, i naglasili da se to posebno odnosi na otvaranje poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju pravosuđe, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Podseća se da napredak u ovim poglavljima određuje brzinu celokupnog procesa pregovora, a Srbija se poziva da nastavi sa daljim reformama.

”Savet ohrabruje Srbiju da nastavi sa ovakvim pozitivnim tempom. Srbija bi trebalo da pojača svoje napore i da se fokusira na primenu usvojenog, što se naročito odnosi na vladavinu prava i oblasti kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u zaključcima Saveta ministra EU.

Savet ministra opštih i evropskih poslova zemalja članica EU dodaje da se u Srbiji moraju garantovati nesmetana sloboda izražavanja i međske slobode.

Pažnja se skreće i na neophodnost punog poštovanja osnovnih ljudskih prava, uključujući najranjivije grupe, kao i nediskirminacini tretman nacionalnih manjina širom Srbije.

U svojim godišnjim zaključcima o napretku Srbije u procesu proširenja EU Savet ministra podvlači važnost pitanja nacionalnih manjima i njihovog tretmana u oblasti obrazovanja kao i pristupu medijima i religionim službama na maternjem jeziku.

Ove godine Srbija je pozitivne ocene od Saveta ministra doblila posebno za napredak postignut u oblasti reforme javne administracije, kao za rezultate koje su donele ekonomske reforme sprovedene u zemlji. Srbija je i ovoga puta pohvaljena za njeno konstruktivno angažovanje u oblasti regionalne saradnje i pozvana da nastavi napore u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa.

Kada je u pitanju dijalog kome posreduje EU, evropski ministri pozdravili su nedavne dogovore o primeni sporazuma o slobodi kretanja i telekomunikacijama, ocenivših ih kao važan korak napred u celokupnom procesu. Istovremeno, evropski ministri iznose očekivanja da će se dogovoreno u oblasti pravosuđa, kao i otvarnje mosta u Kosovskoj Mitrovici, obaviti tokom januara 2017. godine.

Savet podseća da je napredak u okviru dijaloga bio usporen u prvoj polovini 2016. godine.

Srbija se poziva da ”u dobroj volji” primeni sve prethodno dogovoreno, pogotovo u oblasti energetike, ali i da se konstruktivno angažuje u formulaciji i primeni budućih dogovora sa Kosovom.

Dodaje se da će Savet ministra nastaviti da prati zalaganje Srbije u cilju ”vidljivog i održivog napretka normalizacije odnosa sa Kosovom”, kako bi i Srbija i Kosovo nastavili svoje evropske puteve, bez da se međusobno blokiraju na tom putu.

Savet pozdravlja otvarnje poglavlja 35 u pregovorima Srbije koje prati napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom i podseća da je napredak u tom poglavlju važan za tempo napredovanja u celokupnom pristupnom procesu Srbije.

U svetlu proletos održanih izbora u Srbiji, Savet ministara je danas pozdravio potvrđenu predanost nove srpske vlade strateškom cilju pristupanja EU. Na kraju, Savet podseća Srbiju na činjenicu da je puna saradnja sa Tribunalom u Hagu neophodna, kao i progresivno usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.