U trendu

Saveti „Hafington posta“: Evo kako zadobiti Putinovo poverenje

Rusofobija koja je od vremena Oktobarske revolucije osnova američke spoljne politike prema Sovjetskom Savezu i Rusiji, Americi samo nanosi štetu, piše Henri Rouzmont za „Hafington post“.

Ukazujući na nedostatak čvrstih dokaza „o zločinima Putina“, autor navodi da će zapadne zemlje uspeti da zadobiju poverenje ruskog predsednika ukoliko prvi priznaju da su ga dostojni.

Mnogi američki zvaničnici protivili su se sastanku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i predsednika SAD Donalda Trampa na kojem je razmatran novi plan za okončanje „sirijskog krvoprolića“. Prema njihovom mišljenju, to je samo bila Putinova „pi-ar obmana“, kojoj je pribegao da bi pokazao da on u svetu ima jednaku težinu kao Tramp, piše autor.

Autor ističe da neki od tih „stručnjaka“ teško mogu da zamisle da je Putin, možda, „zaista posvećen trajnom miru“. Sadašnja antiruska histerija, koja stiže iz medija i Kapitola, nije nova: ona je bila osnovni postulat u odnosima sa ovom zemljom od vremena Oktobarske revolucije i varirala je samo u stepenu svog usijanja.

„To su jake izjave, međutim mi imamo relativno malo dokaza o zlodelima Putina i njegove vlade… A drugi dokazi ukazuju na konstantno mešanje SAD u poslove drugih zemalja. Ako su Putin i njegovi saučesnici nemoralna čudovišta, zar ne bi trebalo da se pravedni gnev obruši i na nas?“, pita se autor članka.

Od Drugog svetskog rata, Amerika se na desetine puta mešala u demokratske procese suverenih država, bilo da su to Grčka ili Italija, Bliski istok ili Azija, Latinska Amerika ili Ukrajina, objašnjava Rouzmont.

Autor teksta ističe da je moguće da će se jednom i naći jaki dokazi o Putinovim zločinima. Ali zasad oni nisu pronađeni i treba poslušati savet vojnog ministra Franklina Ruzvelta, Henrija Stimsona, piše Rouzmonta, prenosi Sputnjik.

Kada je Stimson pisao memoare, intenzivno je razmišljao o tome kako su Ruzvelt i Čerčil vodili pregovore sa Staljinom. „Stimson nije gajio nikakve iluzije u vezi sa Staljinom i napisao je da je on više puta prekršio svoja obećanja. Ali je takođe primetio da je Staljin mnoga obećanja ispunio, iako je nakon fašističkih zločina imao dobar razlog da se pribojava bilo kakvih poteza Zapada u blizini svoje domovine“.

Na kraju je Stimson ipak izabrao put oštre politike prema SSSR-u. Ali kasnije je zbog toga više puta zažalio, što se ogledalo u njegovoj čuvenoj frazi: „Jedini način da osobu učinite dostojnom poverenja je da mu verujete; a najsigurniji način da ga učinite nedostojnim poverenja — da mu ne verujete i da pokažete svoje nepoverenje“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar