U trendu

Savetnica Dina Pauel odlazi iz Bele kuće

Dina Pauel, zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za strategiju američkog predsednika Donalda Trampa, planira da podnese ostavku početkom naredne godine, ali će i dalje imati ulogu u vođenju diplomatije na Bliskom istoku, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da Pauel, koju Rojters opisuje kao ključnog igrača za američke diplomatske napore na Bliskom istoku, oduvek planirala da ostane godinu dana u Beloj kući i da se onda vrati u svoj dom u Njujorku.

Pauel je bila angažovana u diplomatiji koja se vodila širom Bliskog istoka, zajedno sa višim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa i njegovim zetom Džaredom Kušnerom.

„Dina je uradila veliki posao za administraciju i bila je cenjeni član izraelsko-palestinskog mirovnog tima. Ona će nastaviti da igra ključnu ulogu u našim mirovnim naporima, a sa detaljima o tome izaći ćemo u budućnosti“, naveo je Kušner u saopštenju.

Pauel bio mogla da bude samo jedna od nekoliko zvaničnika aktuelne administracije koja će otići posle godinu dana od kako je dužnost predsednika SAD preuzeo Donald Tramp, piše britanska agencija.

Spekulacije o smenama u Beloj kući usređsređene su na državnog sekretaa Reksa Tilersona, za kojeg zvaničnici tvrde da bi mogao da ga smeni direktor CIA Majk Pompeo, a Rojters navodi i da bi ekonomski savetnik Geri Kon mogao da ode.

Odluka Trampa da SAD zvanično priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela naišla je na osude širom arapskog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar