SB jednoglasno usvojio nove sankcije Severnoj Koreji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Severnoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog predloga rezolucije.

Rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine severnokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 meseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Severne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da SAD ne žele rat sa Severnom Korejom i da Pjongjang „još nije prešao tačku s koje nema povratka“, a to je rekla nakon što je Savet bezbednosti UN usvojio nove sankcije protiv Severne Koreje.

„Ako Severna Koreja pristane da obustavi svoj nuklearni program, može da polaže pravo na budućnost. Ako dokaže da može da živi u miru, svet će živeti u miru sa njom“, poručila je Hejli u Savetu bezbednosti, prenosi Rojters.

Ambasadorka SAD je istakla da nova rezolucija ne bi bila usvojena da se nisu razvili snažni odnosi između američkog predsednika Donalda Trampa i predsednika Kine Si Đinpinga.

Ovo je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojilo zbog nuklearnog programa Severne Koreje od 2006. godine. Vašington je prvobitan predlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.

Rusija i Kina zalažu se za razgovore sa Severnom Korejom, ali su Ujedinjene nacije odbile njihov predlog da se obustave raketne i nuklearne probe Pjongjanga u zamenu za suspendovanje vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je da bi „bila velika greška potceniti tu rusko-kinesku inicijativu“ za takozvano „zamrzavanje za zamrzavanje“ dodajući da će Moskva insistirati da ona bude razmotrena.

Kineski ambasador u UN Liu Đieji pozvao je Severnu Koreju da „ozbiljno shvati očekivanja i volju međunarodne zajednice“ da zaustavi svoj razvoj nuklearnih i balističkih raketa i pozvao sve strane da ostanu „hladne glave“ i ne podstiču napetosti, navodi Rojters

Liu je rekao da bi relevatne strane trebalo da nastave pregovore „što ranije, radije nego kasnije“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike