U trendu

SB UN danas o oštrijim sankcijama Severnoj Koreji

Savet bezbednosti UN glasaće večeras o američkom predlogu rezolucije o poštrenju sankcija Severnoj Koreji, najavile su diplomate, a reč je o predloženoj zabrani izvoza pojedine robe koja bi Pjongjang mogla da liši godišnjih prihoda u visini od milijardu dolara.

Posle jednomesečnih pregovora, SAD su postigle dogovor sa Kinom, glavnim trgovinskim partnerom i saveznikom Severne Koreje, o merama usmerenim na pojačanje pritiska na Pjongjang kako bi obustavio svoje raketne i nuklearne probe, prenosi AFP.

Predlog rezolucije poziva na zabranu celokupnog izvoza uglja, gvožđa i rude gvožđa, olova i rude olova, kao i ribe i morskih plodova, iz zemlje kojoj je preko potreban novac, navodi se u tekstu u koji je francuska agencija imala uvid.

Ako je primene sve zemlje, ova zabrana bi Pjongjangu uskratila oko trećinu prihoda od izvoza koji, prema procenama, iznose oko tri milijarde evra godišnje, kaže neimenovani diplomata upoznat sa pregovorima, a koji je izrazio uverenje da će Kina i Rusija podržati predložene sankcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar